Víte, jak správně vybrat výčepní zařízení?
Své oblíbené pivo si můžete dopřát kdykoliv máte chuť. Nevěříte? Díky vlastnímu výčepu si můžete tento lahodný mok dát v pohodlí domova. Oceníte jej také na rodinných oslavách a zahradních party.
Výčep potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i vaši přátelé budou jistě nadšeni, když jim vlastnoručně načepujete pivo s pořádnou čepicí. Víte ale, jak takový výčep vybrat?
Co je výčep a jak funguje?
Výčepní zařízení funguje jako výčep spolu s chlazením, který narazíte na soudek svého oblíbeného piva, zmáčknete páčku a můžete vychutnávat. Výčep se totiž postará o načepování lahodného zlatavého nápoje. Chlazení přitom udržuje optimální teplotu. Vám tedy už nezbývá než si připít se svou partou na zdraví.
Výčep oceníte zejména pokud:
- Pořádáte doma rádi zahradní party pro své kamarády,
- do nejbližší hospůdky nevedou jen tři schůdky, ale je moc daleko,
- chcete mít čím zapít nedělní kachnu se zelím,
- si užíváte víkendy na chalupě a chcete si dopřát pravou pohodičku se vším všudy,
- miluje pivo celá rodina – když pořídíte výčep, šplhnete si doma,
- hořkému zlatavému moku jste podlehli a víte, že čepované chutná nejlépe.
Doporučujeme výčep, který má zabudovaný kompresor. Výčep bez vzduchového kompresoru totiž musíte tlakovat jiným, alternativním způsobem.
Jednotlivé části výčepního zařízení
- Narážeč s rychlospojkami,
- vzduchový kompresor pro natlakování,
- stlačený plyn,
- chladicí zařízení s pípou,
- hadice pro snadné propojení.
Zatímco pro domácí použití si vystačíte s výčepem pro jeden soudek s pivem, větší provozy obvykle mají podstolové chladiče, které si poradí s chlazením více druhů piv najednou. Tato zařízení jsou obvykle zabudovaná, nepřenosná a pro výčep piva slouží několik kohoutů.
My se ale dále bavíme o výčepech pro osobní použití, proto velké provozovny (restaurace, pivnice, apod.) necháme stranou.
Vzduchový kompresor může být zabudovaný přímo v chladiči. Kompresor do sudu natlakuje vzduch a tlak se následně sám udržuje. Následně pivo druhou hadicí přitéká do chladiče a prostřednictvím pípy přímo do vašeho půllitru.
Výčep pro osobní použití je skladný a všechny důležité součásti má již v sobě zabudované. Na přiloženém schématu je přehledně zobrazen nákres přenosného zařízení.
Jaké druhy chlazení existují?
Základ tvoří dva druhy chlazení – suché a vodní. Teplotu si sami nastavíte a regulujete termostatem.
- vodní chlazení - pomocí vodního chlazení se nápoje ochladí ve vodní lázni. Výhodou je možnost většího nahromadění chladu.
- suché chlazení - suché chlazení nepotřebuje ke svému provozu vodu. Jako přenašeč chladu zde funguje hliníkový blok.
Pro domácí použití se ideálně hodí suché chlazení, které není tolik náročné na údržbu. Pro velké provozy je naopak lepší vodní podstolové chlazení. Pro občasné použití můžete také využít ruční pípy bez chlazení.
Pokud hledáte výčep pro domácí použití, zvolte profesionální domácí výčep se suchým chlazením.
Vybíráme výčep – jak na to?
Výčep vybírejte po zodpovězení následujících otázek. Pokud si na tyto otázky odpovíte, bude se vám výčep vybírat mnohem snadněji:
- Jak často výčep využijete?
- Jaké množství piva vypijete?
- Máte oblíbených více značek piv nebo pouze jednu?
Jaké parametry musíte při výběru výčepu hlídat? Jedná se hlavně o výkon, počet výčepů či rychlost čepování. Někdy je veškeré příslušenství součástí balení. Pokud ne, poradíme vám s výběrem všech důležitých komponentů.
Další příslušenství tvoří:
- Narážecí hlavice,
- spojky pro narážeč,
- hadice (ideálně 4 metry dlouhá),
- když si pořídíte chlazení bez kompresoru, využijete také ventil na plyn.
Každá narážecí hlavice je vhodná pro pivo z jiného pivovaru. Při výběru narážecí hlavy vybírejte ze tří typů:
- Plochá hlavice
- Bajonet (korb, typ S)
- Kombinovaný typ
Víte, jak se správně starat o chladič?
Výčep občas propláchněte, vyčistěte a vymyjte speciálními prostředky. Záleží na frekvenci používání výčepu, všeobecně můžeme doporučit následující schéma čištění:
- Chemické čištění sanitačním prostředkem jednou za 3 týdny,
- každý den proplachování odkapu,
- propláchnutí hadice po odčepování posledního půllitru,
- jednou měsíčně profoukněte kondenzátor a vyčistěte ho kartáčem.
Čepujte pivko jako profesionál!
Prošli jsme výběrem i péčí o výčep. Teď už zbývá jen správné čepování. Můžete si načepovat pivo přesně tak, jak se vám zlíbí. Stylů čepování je skutečně spousta. Ve všech případech platí následující pravidla:
- Předtím, než si natankujete pivo do svého oblíbeného půllitru, opláchněte jej studenou vodou.
- Čepujte do půllitru lahodný mok pod pravým úhlem, nejlépe po skle. Pivo bude mít ideální pěnu.
- Nemíchejte a netřeste s pivem v půllitru.
- Pivní sklo myjte ideálně pouze čistou vodou bez přípravku na nádobí.
Přejeme vám mnoho příjemných chvil strávených s půllitrem lahodného zlatavého moku v ruce.